回憶

標準

近來在有線看到以下兩片

記得香蕉成熟時 II

同呢套

風塵三俠

轉眼間,原來係十六/七年前嘅戲。而我,亦由一個十九二十嘅後生仔變成今日嘅我。

呢兩套戲,係當時好鍾意嘅電影,可能因為適合我當時嘅心態,而家睇返,好多戲內所言,自己早已經經歷過,什至已經超越咗,但係有種看舊相片的窩心

兩套戲,都有講戀愛。一個講由青春期嘅puppy love經歷到大人嘅戀愛,一套講二十到尾三十頭嘅男人對愛情嘅無奈同對年輕時那種愛的追求。

到我這個年齡的男人,都會有體會吧…年少輕狂的日子,過了就知道沒有走回頭的可能了,慶幸有各種各樣的回憶,年輕時會覺得,有些經歷很痛,希望永遠不會再遇到,到了現在,才會知道,有些經歷你想也不能再出現,因為你的心已經不能再像以前那個心境。一張白紙,原來不用塗污,你只是放着,它自己也會變黃,歷久彌新的,可能只有回憶

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s