雲南麗江

標準

早前到了雲南麗江旅遊。早聽說麗江是個漂亮的城市,開始前抱著很大期望到這個中國保留得最好的古城, 又是國家歷史文化名城,又是世界文化遺產,心裡有點期待一個觀光之旅,結果有點出奇。

都是自己沒有做好事先調查,原來麗江…怎樣說呢…就是把深圳東門放了在一些有六七百年歷史的舊建築裡…如果超過三十歲的朋友,應該還記得小時候荔園有個宋城(年輕朋友如果唔知道,宋城係一個仿古設計嘅主題公園),麗江俾我嘅感覺,就係一個宋城。

麗江有什麼呢?有商店喇,餐廳喇,酒吧喇,旅舍喇,還有商店喇,餐廳喇,酒吧喇,旅舍喇….

那其實麗江漂亮與否呢?

答案是漂亮的,雖然已經變成了個主題公園,本身地方是漂亮的

玉龍雪山頂的冰川公園,唔明點解好似遊樂園咁可以自出自入被人攪到污煙瘴氣

總結嚟講,麗江其實都唔係唔好,雖然太過商業化,旅遊景點安排,我就覺得唔夠四川九寨溝好, 當然,九寨溝係我去過大陸其中一個最好嘅景點。會唔會再去?未必。

廣告

4 responses »

  1. “把深圳東門放了在一些有六七百年歷史的舊建築裡"–形容得好貼切!
    咁麗江靚過宋城嘅…(噢,暴露左年齡秘密O_o)

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s